Liesbeth Maes en Patrick Keysabyl verkozen tot ICT-coördinatoren van het jaar

- David Van Waeyenberghe

De Vlaamse ICT-coördinatorenliga Vicli zette voor het eerst een pedagogische en technische ICT-coördinator in de kijker. De bekendmaking vond plaats aan het slot van een geslaagde ICT-praktijkdag in Leuven.

De ICT-coördinatorenliga zocht een opvolger voor Kristof Beckers, die in 2020 met de titel aan de haal ging. Omdat de leefwereld van de ICT-coördinator in drie jaar tijd zo fel is veranderd, wijzigde de liga ook het format. Wie dat wou kon een collega, of zichzelf, nomineren in twee categorieën: technische en pedagogische ICT-coördinator. “Elke genomineerde kreeg een welverdiende medaille”, aldus de organisatie. “Maar deze twee sprongen er voor ons nog iets meer uit.”

Technisch ICT-coördinator: Liesbeth Maes

De keuze bij de technische ICT-coördinatoren viel op Liesbeth Maes van Sint-Angela in Tildonk. Zij werd bij de nominatie door haar collega’s omschreven als ‘een klompje goud’ en ‘onmisbaar in de school’. Veel lof dus, al bleef Liesbeth Maes er zelf vrij rustig onder. “De nominatie vond ik al verrassend omdat we een team zijn. Dit is niet alleen mijn prijs. Maar ik ben er uiteraard wel heel gelukkig mee”, aldus de laureate die al tien jaar ICT-coördinator is.

Liesbeth Maes kreeg een mooi prijzenpakket bovenop een leuke trofee

De jury was voornamelijk onder de indruk van de manier waarop de school de Digisprong heeft aangepakt. In één jaar tijd kregen alle leerlingen en leerkrachten een eigen laptop. “Dat was een huzarenstukje, al hebben we op het juiste moment een dosis geluk gehad. Alles viel netjes in elkaar waardoor we versneld onze doelen konden verwezenlijken. Net daarom is deze prijs er één voor heel het team”, besluit de voormalige zij-instromer en leerkracht informatica-wiskunde. Binnenkort laten we Liesbeth ruim aan het woord in onze rubriek ‘ICT-coördinator aan het woord.’

Pedagogisch ICT-coördinator: Patrick Keysabyl

Toen de organisator de laureaat van de tweede categorie omschreef, draaiden steeds meer hoofden naar één persoon: Patrick Keysabyl. Hij is een absolute pionier wat ICT op school betreft. En sinds 1 februari geniet Patrick van een welverdiend pensioen, al mogen we dat zo niet omschrijven. “Ik ben actief op rust”, lacht de terechte winnaar. “De erkenning doet me wel wat, omdat het van collega’s komt. Hen ga ik ontzettend hard missen.”

Ook Patrick kreeg, naast de felicitaties van jury en publiek, een mooi prijzenpakket

Patrick is een zoals we schreven een pionier, nog net geen fossiel, wat ICT in de school betreft. Zo is hij de bezieler van Triangel. Hij kreeg in 1991 al tijd om aan ICT te werken. “In 1981 bouwde ik mijn eerste computer. Vier jaar later stond er één in mijn klas. De technologie heeft me altijd geboeid. Sinds 2000 heb ik geen vaste klas meer gehad, maar ik bleef wel via vervangingen de voeling houden in Basisschool De Ark in Oekene. Het ICT-team in de groep Arkorum bestaat sinds 2015 uit één technische en twee pedagogische coördinatoren.”

lees ook

Minister Ben Weyts: ‘ICT-coördinatoren zijn de Messi en Neymar van de school’

Tijdens de ICT-praktijkdag zorgde Patrick voor fijne digitale intermezzo’s via ‘ICdeetjes’, korte en handige tips. “Ik zie dat als mijn digitale erfenis. In september begon ik er aan en wou er 100, elke dag één. Het was een fijn avontuur, zoals mijn hele carrière. Ik gaf ook elke woensdag vorming. Nu krijg ik de tijd om er meer mee te doen. Nog twee jaar, want dan is ook mijn vrouw met pensioen en gaan we nog veel van het leven proberen genieten”, besluit Patrick Keysabyl.

Beide winnaars ontvingen een Lenovo Thinkpad E15, LED-monitor, een trofee én krijgen binnenkort een professionele video-opname op school, waar ze hun mooie projecten mogen voorstellen.