Cybersecurity: het belang van educatie

- Ilene Langen

In onze maatschappij is het ondertussen noodzakelijk om te weten wat het belang is van cybersecurity. Kinderen worden namelijk al van bij de start in het digitale water gegooid.

Kinderen zo snel mogelijk mediawijs maken en op de hoogte brengen van het belang van cybersecurity is broodnodig in onze maatschappij. Omdat het landschap altijd maar blijft veranderen en cybercriminelen steeds slimmer worden, brengt het probleem negeren alleen maar risico’s met zich mee.

Veiligheid in het basisonderwijs

We moeten dus in het basisonderwijs starten met leerlingen mediawijs maken, ook op het vlak van cybersecurity. Dankzij de digitalisering van het onderwijs worden hier gelukkig al grote stappen in gezet. De belangrijkste zaken om op in te zetten in het basisonderwijs zijn het creëren van sterke wachtwoorden en het herkennen van gevaarlijke netwerken, e-mails of websites.

Het is niet alleen belangrijk dat leerlingen notie hebben van wat wel of niet kan op het web, maar dat ze ook inzien waarom het belangrijk is. Bovendien is het fijn om te weten dat er altijd een leerkracht is waar ze bij terecht kunnen als ze vragen hebben. Mediawijs probeert hier onder andere op in te zetten met het (Mega)mediawijs Werkboek.

Studenten uit het hoger onderwijs

In het hoger onderwijs zijn de scholen makkelijke slachtoffers voor cybercriminelen. Er worden namelijk heel wat persoonlijke data verzameld van studenten. Daarom zetten hogescholen en universiteiten in op het onderwijzen over cybersecurity. Op de website van het CCB vind je onder andere opleidingen die inzetten op digitale veiligheid, maar ook instrumenten die je kan gebruiken om mediawijsheid te stimuleren.

lees ook

CCB brengt nieuwe Safeonweb-app uit die gebruikers inlicht over phishinggevaren

In een professionele setting

De dag van vandaag zijn er jammer genoeg nog veel volwassenen die zich niet bewust zijn van digitale gevaren. Daarom is het voor sommigen moeilijk om de juiste kennis aan de volgende generatie door te geven.

Veel bedrijven organiseren tegenwoordig workshops voor hun medewerkers om hun de noodzakelijke stappen in cybersecurity te leren zetten. In het onderwijs kan dit zeker ook zijn vruchten afwerpen.

lees ook

Waarom scholen een back-up van hun data moeten maken