Drie nieuwe IT-richtingen in derde graad secundair onderwijs

- David Van Waeyenberghe

Technische en beroepsscholen kunnen vanaf volgend schooljaar drie nieuwe studierichtingen aanbieden, waarbij de focus ligt op IT en informatica. Het gaat om richtingen voor de derde graad.

De Technische en beroepsscholen in het secundair onderwijs kunnen drie nieuwe studierichtingen toevoegen in de derde graad. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) maakte dat nieuws donderdag bekend. Het gaat om studierichtingen met de focus op IT en informatica. De studierichtingen passen in de bredere modernisering van het secundair onderwijs. Daarbij legt Weyts hard de klemtoon op IT.

“De bijkomende studierichtingen zijn vooral goed nieuws voor de zogenaamde handelsscholen”, zegt Ben Weyts. Die kunnen zo in de derde graad studierichtingen aanbieden die beter aansluiten op de opleidingen in de tweede graad. En die beter inspelen op de noden van de arbeidsmarkt of op de IT-opleidingen in het hoger onderwijs.”

lees ook

Vlaamse regering keurt 11 XR-projecten in BSO en TSO goed

Klemtoon op IT

Concreet zullen in het TSO de richtingen ‘bedrijfsondersteunende informatiewetenschappen’ en ‘applicatie- en databeheer’ worden toegevoegd. In het BSO gaat het om ‘datacommunicatie- en netwerkinstallaties’. Naast de drie nieuwe studierichtingen zit er een actualisering van de richting ‘industriële ICT’ in het TSO in de wachtkamer, meldt Belga. “Die is nu heel breed en zwaar”, aldus Weyts. Vanaf 1 september zal de richting zich toespitsen op beroepskwalificatie, namelijk ‘technieker industriële lijnautomatisatie’.

Nog vanaf volgend schooljaar zullen de Technische en beroepsscholen een beroep kunnen doen op de provinciale uitleendiensten voor XR-materiaal. Op die manier wil Ben Weyts de nieuwe technologieën tot in de klas brengen. Het ministerie heeft daarvoor een visienota uitgewerkt na gesprekken met experten in het veld. Om het geheel te ondersteunen kreeg Vives Hogeschool groen licht voor de uitbouw van een XR academy in Vlaanderen.