VRT NWS lanceert EDUbox Pandemie

- Jeroen Langendam

Bron: www.edubox.vrtnws.be

Het jaar 2020 werd gedomineerd door één begrip: pandemie. Maar wat is een pandemie eigenlijk? Hoe ontstaat een pandemie? Wat doet een pandemie, zoals corona, met de mens? Die vragen staan centraal in de EDUBox Pandemie van VRT NWS

Je zou denken dat na een jaar waarin alles draaide om (het indammen van) een pandemie, iedereen expert is op het gebied van covid-19 en pandemieën. Dit blijkt echter niet te kloppen. Want een pandemie blijkt veel complexer te zijn dan velen van ons kunnen overzien. Want waarom groeide covid-19 uit tot een pandemie die de wereld op haar knieën bracht, maar blijken andere ziektes weinig te betekenen?

En wat is nu de waarheid. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zegt: “Tijdens de coronapandemie zijn heel wat misleidende berichten en ongefundeerde complottheorieën de ronde gaan doen. Om de ernst van een pandemie correct te kunnen inschatten, zijn betrouwbare informatie en vertrouwen in experten van levensbelang.”

Basiskennis pandemie voor iedereen

Natuurlijk kan niet iedereen expert worden op het gebied van pandemieën. Wat wél mogelijk is, is zorgen dat iedereen beschikt over een solide basiskennis. Kennis met een stevig wetenschappelijk fundament. VRT NWS heeft daarom haar nieuwe EDUbox aan het thema “Pandemie” gewijd. Deze EDUbox volgt op eerdere edities, die thema’s als social media, , geld, data in de pers en artificiële intelligentie behandelden.

In deze EDUbox komen de vragen die tellen aan bod: “Wat is een pandemie en hoe kunnen we ze indijken? Waarom kan de ene ziekte uitgroeien tot een pandemie en de andere helemaal niet? En hoe kunnen we er ons in de toekomst beter op voorbereiden?”

Deskundige partners

Voor de EDUbox Pandemie ging VRT NWS een samenwerking aan met deskundige partners. De eerste partner, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft intensief onderzoek gedaan naar covid-19. Het al geciteerde Instituut voor Tropische Geneeskunde(ITG) draagt ook bij aan het lespakket. Deze organisatie kon haar jarenlange ervaring met infectieziekten en epidemie-bestrijding goed inzetten om de impact van corona te beperken. Ook Health House, Bright Lab en nanotech onderzoekscentrum imec dragen hun steentje bij aan het lespakket. Want, zo zeggen de partners: ze “ zien het als hun maatschappelijke opdracht om hun expertise in te zetten in de bestrijding van de pandemie. Dat doen ze niet alleen met innovatief onderzoek (…), maar ook door hun kennis beschikbaar te stellen om de wetenschappelijke geletterdheid van jongeren te verhogen.”

Inhoud EDUbox Pandemie

Het lespakket begint niet gelijk met de wetenschap. Eerst wordt namelijk gekeken naar de mentale impact die corona heeft gehad op de jongeren zelf. Het is immers een zware periode geweest, wat doet dat met je? Daarna kijkt de EDUbox naar het ontstaan met ziekte, het menselijk afweersysteem en wat je kunt doen om de kans op ziekteverspreiding tegen te gaan.

Omdat afgelopen jaar bleek dat mensen het effect van exponentiële groei sterk onderschatten bevat de EDUbox een pandemie-simulator. Dit staaltje gamification laat heel duidelijk zien dat het effect van een r-waarde die toeneemt van 1,02 naar 1,03 forser is dan je op het eerste oog zou denken.

Educatieve video’s, met onder meer Dominique Tersago (van ExeVir Bio dat werkt aan een geneesmiddel voor covid-19), Esther van Kleef (ITG) en Peter Peumans van imec) wordt uitgelegd hoe wetenschappelijk onderzoek ons helpt covid-19 te verslaan. Ook komt het belang van multidisciplinair onderzoek en beleid aan bod. Koen Wouters (wetenschapsjournalist van VRT NWS) zorgt voor een begrijpelijke uitleg over het wetenschappelijk proces

EDUbox Pandemie-proof: Voor klassikaal én online onderwijs

Hoewel de voortekenen hoopvol zijn, is het moeilijk te voorspellen hoe lang de strijd tegen corona nog duurt. Daarom hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat de EDUbox Pandemie zowel in de klas als thuis te gebruiken is.  In de les gebruik je de downloadbare PDF en interactieve webversie die te vinden is op de site van VRT. Daarnaast kun je voor je lesvoorbereiding leunen op de handleiding die hier te vinden is.