ShowCaseSchool zet ‘best practices’ in de kijker

- David Van Waeyenberghe

Het ShowCaseSchool-event van Microsoft vond woensdag plaats in het Guldensporencollege van Kortrijk. Verschillende ‘educators’ namen collega’s mee in hun eigen digitale verhaal.

Inspireren en geïnspireerd worden, dat is kort door de bocht het opzet van ShowCaseSchool. Het Microsoft-event koos voor het Guldensporencollege als uitvalsbasis omwille van het digitale beleid dat de Kortrijkse school al jaren voert. Die doordachte visie is noodzakelijk gebleken, want in enkele jaren tijd vonden tal van fusies plaats. Schoolit sprak vorige week met ICT-coördinator Steven Sinnaeve en we gingen met plezier zelf een kijkje nemen in de stad van burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Microsoft Educators

Het Guldensporencollege ging graag in op de vraag van Microsoft om het event te hosten. Dat de techreus voor Kortrijk koos, heeft naast de straffe werking, nog een valabele reden. “De school heeft het grootste aantal Microsoft Educators in één school, van heel Europa”, legt Kris Vande Moortel uit. De educatief raadgever bij Microsoft sprak vanuit de imposante aula bemoedigende woorden over hoe hoge verwachtingen een sterk wapen zijn tegen ongelijkheid in scholen.

Directeurs Bart Dujardin en Philip Logie, de gastheren van dienst, gaven de toehoorders graag een woordje uitleg bij het digitale traject van de school. Of beter, van de scholen het Guldensporencollege telt meerdere campussen. “De digitale weg is al lang geleden ingezet”, aldus Philip Logie, directeur eerste jaar van campus Plein. “Dat was ook nodig want door verschillende fusies door de jaren heen, telt de school nu ruim 3.700 leerlingen en 630 personeelsleden. Een goede visie, met degelijk materiaal, is een absolute noodzaak.”

Schepen Kelly Detavernier (midden) luistert aandachtig naar deelnemers aan het SCS-event

Het event kreeg over de middag een blitsbezoek van het Kortrijkse stadsbestuur. Schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA) wilde graag de sfeer opsnuiven. “De digitalisering is een pad dat we moeten blijven volgen. In Kortrijk zetten we, onder impuls van onze (hoge)scholen zoals Vives, sterk in op die digitalisering. Een evenement als dit spreekt me aan, omdat het mensen samen brengt die met digitale middelen aan de slag willen”, aldus de schepen.

lees ook

Vives bouwt XR academy uit voor Vlaanderen

Praktijkvoorbeelden voor en door collega’s

Ruim 100 ICT-coördinatoren, voornamelijk uit Oost- en West-Vlaanderen, maakten de trip naar campus Kaai in Kortrijk. Leren van elkaar stond centraal en daarvoor deed de organisatie beroep op Microsoft Educators uit verschillende scholen. Zo scoorden de enthousiaste Gentse dames van Nie normaal digitaal met tien digitale tips om de klas. Een andere sessie die op veel belangstelling kon rekenen was, niet geheel toevallig, die over AI in het onderwijs. In totaal vonden 17 ‘break-out sessies’ plaats.

Nie normaal digitaal geeft tien praktische tips voor in de klas

“Het is leuk en leerzaam tegelijk. Enerzijds is dit een moment om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen”, zegt Virginie Tijtgat van Microsoft EDU België. “Anderzijds geven de educators korte, praktijkgerichte vormingen. De bedoeling is om dit elk jaar, in een andere school uiteraard, te kunnen organiseren. Het is onmogelijk om alle sessies bij te wonen. Daarom zullen we voor de deelnemers, en voor hen die er niet bij konden zijn, binnenkort de nodige informatie beschikbaar maken.”