Meer onderwijsrendement halen uit Teams (1/2)

- Jeroen Langendam

Dankzij apps als Teams kunnen we ook onderwijs op afstand geven. Het blijft echter soms behelpen. Deze tips helpen je om meer uit Teams te halen.

We zijn dit jaar massaal overgestapt naar Zoom, Teams en soortgelijke tools. Nu we de basis een beetje in de vingers hebben, kunnen we kijken naar manieren om het meeste uit Teams te halen. In twee artikelen, waarvan dit het eerste is, delen we een aantal handige instrumenten die je als leerkracht kunt inzetten om je online lessen beter af te stemmen op je leerlingen.

Tip 1: Gebruik Insights op Teams

Vraag een leerkracht wat ze het vervelendst vinden aan online onderwijs en je krijgt veelal hetzelfde antwoord: dat je de leerling niet kunt zien. Zelfs met de webcam aan, neem je slechts een fractie waar van wat er bij de leerling gebeurt.

In een normale, klassikale, lessituatie heb je jouw leerlingen de hele tijd in de gaten. Je ziet het wanneer een leerling afgeleid raakt. Je neemt de groepsdynamiek waar en kunt daaruit afleiden of de les boeiend genoeg is, of dat je een tandje bij moet schakelen.

Een goede leerkracht gebruikt deze directe feedback om zijn of haar lessen bij te schaven, zodat een volgende groep een nog betere les krijgt.

In Teams moet je het zonder dat soort directe feedback stellen. Gelukkig biedt Teams Insights een andere manier om te zien hoe boeiend je lessen zijn.

Niet standaard

Insights is geen standaard onderdeel van Teams. Het moet dus apart worden toegevoegd. Dat kan via deze link.

Vervolgens klik je (in Teams) in de linkerbalk op de drie bolletjes (More) en kies je voor Insights.

De nieuw toegevoegde app geeft je verschillende handige statistieken voor elke les. Uiteraard meet Insights hoeveel leerlingen aanwezig waren en hoeveel absenten er waren. Interessanter is echter dat Insights je ook vertelt hoeveel leerlingen in de Team-meeting inactief waren (en mogelijk iets heel anders aan het doen waren) en zelfs hoeveel leerlingen hun huiswerk niet op tijd inleverden.

Het is nog altijd niet hetzelfde als directe waarneming in de klas, maar dankzij Insights heb je een goed werkbaar alternatief.

In het volgende artikel delen we twee andere manieren om te zien hoe je scholieren de les ervaren.