Materiaal afstandsleren massaal gratis toegankelijk

- Jeroen Langendam

Niet alleen scholen draaien overuren om afstandsleren mogelijk te maken. Ook de educatieve uitgeverijen zetten alle zeilen bij.

Nu corona ons heeft gedwongen tot afstandsleren hebben we andere leermiddelen nodig. De uitgevers die lid zijn van de GEWU (Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers) doen wat ze kunnen om aan de roep om nieuw (digitaal) lesmateriaal te voldoen.

Gratis toegankelijk

Uitgeverijen die al een eigen leeromgeving hadden, zetten die vaak (tijdelijk) gratis open. Net zoals Adobe studenten toegang geeft tot de Creative Cloud zetten Vlaamse leerplatformen de deuren open. Zo is de website www.onderwijsdoetertoe.be nu ook zonder licentie of abonnement toegankelijk. Dat betekent gratis toegang tot kweetet.be, leraarskamer.be en polpo.be.

Ook Pelckmans Portaal is voorlopig gratis toegankelijk. Op deze website voor afstandsleren https://thuisleren.pelckmans.be/ kun je (zonder registratie) verschillende lessen en opdrachten downloaden voor leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs (zowel de A- als de B-stroom

Hapklaar en downloadbaar

www.leerleefbeleef.be van Uitgeverij Plantyn biedt “hapklare en downloadbare materialen” voor het basis- en secundair onderwijs. De uitgever hoopt dat de coronacrisis kan worden gebruikt om het lezen te stimuleren. Ook uitgeverij Zwijsen wil dat kinderen via afstandslerenblijven werken aan hun leesvaardigheid. Dat is voor hen reden om de Oefenbundel “Veilig Leren Lezen” gratis ter beschikking te stellen. Ook hun lesmateriaal voor schrijf- en rekenvaardigheid is trouwens gratis op hun website te vinden.

De twee platformen van uitgever VanIn voor afstandsleren, namelijk Bingel (voor het basisonderwijs) en Diddit (voor het secundair onderwijs) zijn zelfs nog langer beschikbaar. Hier kun je een gratis proefperiode van 60 dagen aanvragen.

Een schat aan online lesmateriaal

Uitgeverij Averbode, tenslotte, heeft op haar website een schat aan leesreeksen en digitale oefenplatformen verzameld om afstandsleren te faciliteren. Niet alleen dat, ook met de paasvakantieboeken zijn de leerlingen/kinderen een paar weken zoet.

Ze hebben hun aanbod voor afstandsleren gesplitst in “thuis” (voor ouders die hun kinderen bezig willen houden”) en “school” voor docenten. Het verschil zit hem vooral in de diepgang. Is het “thuismateriaal” vooral ontworpen om leuk en leerzaam te zijn, het materiaal voor “school” is echt wel wat educatiever, met vakken als frans, wiskunde en wereldorientatie

Addertje

Bij een groot deel van de leerplatformen die voorlopig gratis te gebruiken zijn schuilt er wel een addertje onder het gras. Veel uitgevers vragen namelijk van je dat je jezelf eerst registreert als school. Het is dan ook niet denkbeeldig dat je na de corona-crisis benadert wordt met de vraag of je niet betalend gebruiker wilt worden.