Guldensporencollege in Kortrijk gastheer voor ShowCaseSchoolevent op 8 februari

- David Van Waeyenberghe

Het event zet de (digitale) werking van het college in het daglicht en laat de deelnemers kennis maken met enkele knappe praktijkvoorbeelden van collega’s.

Het ShowCaseSchoolevent (SCS) is een programma van Microsoft Internationaal, waarbij scholen zelf kunnen instappen in het traject. De scholen moeten, vanzelfsprekend, op een innovatieve manier bezig zijn met ICT. Groot hoeft het niet te zijn, maar de gebruikte (Microsoft)technologie moet wel leerwinst creëren bij de leerlingen. Sinds vorig jaar is het Guldensporencollege een ShowCaseSchool en gingen ze graag in op de vraag van Microsoft om het event te hosten op woensdag 8 februari.

Bewust bezig met digitalisering

Het Guldensporencollege kreeg het label omdat het voldeed aan drie verschillende voorwaarden. Zo is de school al langer bewust bezig met de digitalisering. “We waren één van de eerste scholen die inzette op ‘bring your own device’, ruim tien jaar geleden”, zegt ICT-coördinator Steven Sinnaeve. “Met het binnen trekken van die toestellen wilden we de mogelijkheden ervan benutten. Daarnaast zijn we al heel lang een Microsoftschool en hebben we al een tijdje met hen een relatie en vorig jaar hebben we beslist om te proberen het label SCS te krijgen.”

Het laatste duwtje om voor het label te gaan, kreeg het college van Microsoft Belgium zelf. “Zij daagden ons wat uit en toen hebben we als school beslist om voor de erkenning te gaan. Nadat we onze kandidatuur stelden, heeft Microsoft ons gevraagd om het event te hosten. Volgens hen hebben we voldoende te vertellen over onze digitale werking en kan het een inspiratie zijn voor collega’s. We zijn alleszins heel enthousiast om ons verhaal te doen. Niet helemaal toevallig valt het event net tijdens onze ICT- en mediawijzeweek op school.”

lees ook

‘Mediawijsheid bijbrengen zie ik als onze grootste uitdaging’ – Bert Vanhauwaert

Inspireren en geïnspireerd worden

Voor de ICT-coördinator dient het event woensdag meerdere doelen. Het college wil anderen inspireren en zelf ook inspiratie halen uit de ervaringen van collega’s. “Eigenlijk heeft het event voor mij een dubbel doel. Enerzijds zijn mijn collega’s, de leerkrachten op de school, zo goed bezig met digitale middelen dat ze zo een platform absoluut verdienen. Er mag eens mee uitgepakt worden en er mag door ‘peers’ gezegd worden dat ze goed bezig zijn. Anderzijds is de meer verborgen agenda een boodschap dat ICT niet weggaat en deel uit maakt van onze leeromgeving. Als school zetten we daar op in en bieden we daarvoor de nodige ondersteuning.

Naast de voorstelling van het college wordt de dag aangevuld met ervaringen van Microsoft Educators, zoals de dames van Nie normaal digitaal. Die stellen praktijkvoorbeelden voor rond taal, samenwerkingsprojecten, AI in het onderwijs, digitale didactiek, enzovoort. “Die uitwisseling maakt het zo interessant. We zouden nooit zijn ingestapt indien het een louter technisch Microsoftverhaal zou zijn. We hebben al enkele jaren ervaring met de community van educators en we geloven in de goede bedoelingen van Microsoft. Het event vertrekt vanuit de meerwaarde op pedagogisch, administratief en technisch vlak”, besluit Steven Sinnaeve.

Het volledige programma voor woensdag 8 februari, met alle break-out sessies, inschrijvingsgegevens en bereikbaarheid is via deze link terug te vinden.