Google gaat 100.000 historische boekwerken digitaliseren

- Jeroen Langendam

Alle boeken worden per beveiligd transport naar het Europese Digitaliseringscentrum van Google gebracht, waar ze worden ingescand (Foto: via persbericht)

Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken met de Erfgoedbibliotheek en Museum Plantin-Moretus om meer dan 100.000 historische werken online te zetten.

Een veelgehoorde uitspraak is dat alles online te vinden is. Bij Museum Plantin-Moretus denken ze daar anders over: “Onze collectie is van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek”.  En ook bij de Erfgoedbibliotheek weten ze goed dat fysieke boeken nog steeds belangrijk zijn: “De collectie (..) telt in totaal ongeveer 1,5 miljoen volumes, en wordt dagelijks in onze leeszaal geraadpleegd door tal van wetenschappers, studenten en liefhebbers.”

Om die collectie voor meer mensen toegankelijk te maken, hebben beide instellingen besloten de handen samen met Stad Antwerpen en Google een project te starten om een deel van de collectie te digitaliseren en online toegankelijk te maken. Het doel is om boeken uit de 16e tot de 19e eeuw te digitaliseren.

Het gaat daarbij om boeken waarop inmiddels geen auteursrecht meer rust. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience heeeft 85.000 boeken geselecteerd voor het project, terwijl Museum Plantin-Moretus 22.500 titels online gaat zetten.

Boeken uit de 16e tot 19e eeuw zullen online worden ontsloten voor wetenschappers, studenten en liefhebbers (Foto: via persbericht)

Antwerpen boekenstad

Nabilla Ait Daoud is schepen in Antwerpen. Voor haar is de betrokkenheid van Stad Antwerpen logisch: “Antwerpen is altijd al een echte boekenstad geweest. Al van in de zestiende eeuw waren hier zeer veel drukkers actief, met Christoffel Plantijn als absolute uitschieter.  (…) De samenwerking met Google Books is een fantastische manier om het resultaat van al hun inspanningen, ons gedrukte erfgoed, een tweede digitale leven te geven.”

Eerder werkte Google aan soortgelijke projecten, onder andere met UGent en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland. Maar ook de universiteiten van Harvard, Stanford en Oxford grepen de kans hun oude collectie te digitaliseren met beide handen aan.

Digitaliseren boeken begint in september

Wie hoopt dat het digitaliseren van boeken kan helpen bij het afstandsleren vanwege corona komt helaas van een koude kermis thuis. De eerste lading van 5.000 boeken zal in september 2020 per beveiligd transport naar een Google-locatie worden gebracht waar ze worden ingescand. Daarna gaat het echter snel, want Google heef toegezegd digitale kopiën “vrijwel onmiddellijk” toegankelijk te maken via Google Books.

Na de eerste zending zullen nog regelmatig boekzendingen worden uitgevoerd. Het totale project zal naar verwachting ongeveer drie jaar duren.