E-Blox: kleurrijk en leerzaam, maar nog beperkt in houdbaarheid

- Jeroen Langendam

Foto: E-Blox

E-blox combineert de traditionele blokkendoos met elektronische componenten. Dit speelgoed is een leuke en kleurrijke manier om op creatieve manier te leren hoe elektronica werkt. Helaas biedt het bedrijf weinig inspiratie voor leuke projecten.

Hoe leer je kinderen op een leuke en uitdagende manier hoe elektronica werkt? E-Blox is een Amerikaanse fabrikant die sinds 2016 elektronisch speelgoed aanbiedt.

De filosofie van E-Blox gaat een stapje verder dan STEAM. Zelf noemen de ondernemers het STREAM: Science, Technology, Reading/wRiting, Engineering, Arts, mathematics: ‘E-Blox speelgoed is ontworpen om de fantasie en creativiteit van een kind te stimuleren, en om kinderen te leren de wereld op interactieve wijze te leren onderzoeken, door creatief nadenken en systematisch bouwen aan objecten die uren educatief speelplezier opleveren’

E-Blox werkt als leerzame en kleurrijke een blokkendoos, met daaraan electornische modules toegevoegd. Met E-Blox kunnen kinderen zelf hun eigen speelgoed bouwen, met (knipperende) lichtjes en geluidseffecten. Met de juiste modules kan een robot gebouwd worden, of een FM-radio die echt werkt.

Verschillende pakketten

Het aanbod van E-Blox is divers.  De Circuit Boards ogen nog het meest technisch en zijn relatief eenvoudig. De goedkoopste, voor ongeveer $ 11, laat kinderen een vliegende schotel maken (zoals te zien is op de video). Iets uitgebreider zijn de Power Blox, die per doos een paar voorbeeldprojecten bevatten. De Story-Blox nemen het kind mee in een verhaal, waarbij de held hulp nodig heeft om zijn avontuur tot een goed einde te brengen.

E-Blox heeft nog een beperkte ‘houdbaarheid’

De American Toy Association roemt de manier waarop E-Blox kinderen leert over circuits, elektronica en engineering met ‘een aantal bouwprojecten met handleiding’. En, zo zegt de Toy Association, ‘het laat hen ook creatief worden en zelf dingen ontdekken’.

Dat kinderen zelf dingen gaan ontdekken klopt wel, maar of dit een voordeel is kan worden betwijfeld. Het bedrijf achter dit educatieve speelgoed biedt namelijk maar weinig inspiratie voor nieuwe projecten.

Het eigen Youtube kanaal wordt weinig bezocht. Op dit kanaal deelt het bedrijf een aantal voorbeeldprojecten. Omdat een bouwhandleiding ontbreekt zal het uitvoeren van de projecten echter frustratie kunnen oproepen.  

Jammer, want met een goede en inspirerende website, zoals bijvoorbeeld littleBits heeft, zou E-Blox veel meer speelplezier opleveren.