CCB brengt nieuwe Safeonweb-app uit die gebruikers inlicht over phishinggevaren

- Laura Herijgers

Een nieuwe applicatie licht Vlaamse gebruikers en organisaties onmiddellijk in over grote phishingcampagnes. Op die manier probeert de uitgever van de app, het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de strijd aan te gaan met het toenemende gevaar van phishing.

Het CCB lanceert een nieuwe applicatie die mee de strijd tegen phishing moet aangaan. In de Safeonweb-app krijgen gebruikers een overzicht van de phishingcampagnes die momenteel in omloop zijn en tips en tricks om zelf geen slachtoffer te worden.

De informatie in de app wordt opgesteld op basis van duizenden berichten die Safeonweb dagelijks binnenkrijgt. De Safeonweb-app is dan ook een uitbreiding van de middelen die het CCB inzet om snel te reageren op phishingpogingen. Zo is het al langer mogelijk om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB onderzoekt de berichten die op dat mailadres binnenkomen en blokkeert de verdachte links.

Phishing nog niet bij iedereen bekend

Dat mailadres werpt zijn vruchten af. Afgelopen jaar werden 3,7 miljoen verdachte berichten ingezonden. Gemiddeld worden op die manier dagelijks 25.000 directe waarschuwingen uitgestuurd naar gebruikers die klikken op verdachte links.

“Phishing is uitgegroeid tot een maatschappelijk probleem, waarmee steeds meer mensen en sectoren worden geconfronteerd”, stelt Karel Baert, CEO van Febelfin. In 2020 nam het aantal geregistreerde slachtoffers van phishing toe met 204 procent tegenover 2019. In totaal werden zo 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro.

Steeds meer mensen lopen dus in de val van phishing. Dat komt doordat nog niet alle Belgen op de hoogte zijn van wat phishing precies is. Zo blijkt 12 procent van de Belgen nog nooit van de term te hebben gehoord en bij de jongeren loopt dit percentage op tot 30 procent.

Onlangs deelde het CCB op zijn eigen event nog mee dat ook websites regelmatig worden misbruikt om malware te verspreiden. Beheerders zijn daarvan vaak zelf niet op de hoogte. Daarom licht het CCB de beheerders van de domeinnaam zelf in over de kwetsbaarheid.


Lees ook: Meer onderwijsinstellingen getroffen door cyberaanvallen in juli – Schoolit


Applicatie

Naast het geven van informatie waarschuwt de app ook gebruikers als een infectie is gemeld aan Safeonweb op het geregistreerde wifinetwerk van de gebruiker. “Dit is een unieke samenwerking tussen burgers en overheid om samen slimmer te zijn dan phishers”, vertelt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België.

Om een anti-phishingcampagne en de app op poten te zetten, sloeg het CCB de handen in elkaar met meer dan 500 partners. Voor de applicatie specifiek kon het CCB rekenen op de hulp van Smals. Het IT-bedrijf richt zich op overheidsinstellen en ontwikkelde voor de overheid ook de digitale middelen om de coronacrisis op te lossen.

De applicatie kan je gratis downloaden op iOS in de App Store of Android in de Google Play Store.

Aangifte na phishing

Ben je toch slachtoffer geworden van een phishingbericht, dan zijn er enkele stappen die je dient te doorlopen om weer veilig te zijn:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.