Bronnenoverzicht: Corona en het Belgisch onderwijs

- Jeroen Langendam

Het kan niemand ontgaan zijn dat de corona-crisis ingrijpende maatschappelijke gevolgen heeft. In deze blog zetten we een aantal interessante websites op een rijtje.

Het zijn onzekere tijden. Door de verplichte sluiting van scholen om de verspreiding van corona in te dammen, is iedereen op zoek naar een werkbare manier om het onderwijs voort te laten gaan. Dit geldt voor alle vormen van onderwijs, van basisschool tot hoger onderwijsinstelling. De Vlaamse overheid doet wat het kan om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te inspireren.

Verduidelijking richtlijnen onderwijs Corona

Het onderwijs heeft te maken met een ongekende situatie, waarin veel geïmproviseerd moet worden. Onduidelijk is welke kant we op moeten. Om de onzekerheid een beetje te verlichten heeft het Vlaams Ministerie van Onderwijs op haar website de richtlijnen voor het onderwijs rondom de corona-maatregelen verduidelijkt.

Alternatieve vormen van leren

Nu we vanwege corona niet kunnen teruggrijpen naar onze gebruikelijke routine is het belangrijk op zoek te gaan naar alternatieve vormen van leren. Ook hierover heeft de overheid een hoop handige informatie bij elkaar gebracht.

Klascement community over corona

Op de door de Vlaamse overheid gesteunde website Klascement.net  is een community gecreëerd waard leerkrachten kunnen inspireren of geïnspireerd kunnen worden.

VRT NU

Ook de VRT draagt bij aan het afstandsonderwijs door op streamingplatform VRT NU  extra educatieve content aan te bieden. Na overleg met Benjamin Dalle (Vlaams minister van Media) en Ben Weyts (Vlaams minister van Onderwijs) heeft de VRT haar programma aanbod stevig overhoop gehaald. Alles om ervoor te zorgen dat kinderen ook tijdens de corona-schoolsluiting nog iets leren. Via VRT Onderwijs wordt content overzichtelijk per vak aangeboden.

Extra TV programma’s op VRT Eén

Behalve op de stream wordt ook het aanbod op televisie aangepast. Elke weekdag zendt VRT op Eén tussen 8:30 en 12:00 uur educatieve programma’s uit. De eerste uren (8:30 – 10:00 uur) worden verzorgd door Ketnet en zijn gericht op leerlingen van de lagere school. Het tweede deel (10:00 – 12:00 uur) richt zich op jongeren, met “De Klas” over geld, liefde en genetica en colleges van de Universiteit van Vlaanderen.

Een volledige lijst van de content is hier te vinden.

Overigens zijn het niet alleen kinderen en jongeren die de verveling die het gevolg is van social distancing kunnen verdrijven met het VRT aanbod. Ook voor ouderen, een voor corona vatbare groep, brengt VRT verlichting, door het uitzenden van “iconische, nostalgische tv-reeksen.

Hopelijk is het uitgebreide aanbod aan educatieve content genoeg om te zorgen dat langdurige schoolsluiting er niet voor zorgt dat ontwikkeling van kinderen wekenlang stilstaat.