Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT vergroot digitale kansen voor het hoger onderwijs in Nederland

- Ilene Langen

Het Nederlandse Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT wil universiteiten en hogescholen aanzetten tot het nemen van essentiële stappen in digitalisering. Maar ook in België kunnen we iets van het Versnellingsplan leren.

Wat is het Versnellingsplan?

De digitalisering van de maatschappij heeft een grote impact op het onderwijs, al weten we nog niet hoe de wereld er over tien jaar uit zal zien. Met het Versnellingsplan willen Nederlandse instellingen uit het hoger onderwijs alvast fors inzetten op onderwijsinnovatie en digitale infrastructuren.

Op die manier kunnen ze de aansluiting op de arbeidsmarkt verbeteren, flexibel onderwijs voorzien en beter omgaan met technologie. Het plan bestaat uit acht versnellingszones, zoals flexibilisering, human capital – of voorheen aansluiting arbeidsmarkt – en docentprofessionalisering.

Professionalisering

Dat docenten het startpunt zijn van onderwijsinnovatie, is duidelijk. Om de mogelijkheden van ICT in het onderwijs optimaal benutten, hebben docenten echter voldoende kennis en vaardigheden nodig. Gelinkt aan het DigCompEdukader, wat vooral in Vlaanderen gebruikt wordt, kan je op de website van het Versnellingsplan het Raamwerk docentcompetenties onderwijs met ICT vinden.

lees ook

Startvideo Kenniscentrum Digisprong brengt DigCompEdukader in beeld

Hoofddimensies en competenties

Het raamwerk bestaat uit vier hoofddimensies voor onderwijs met ICT, waarmee docenten hun eigen ontwikkeling kunnen evalueren. Ben je digitaal geletterd genoeg? Breng je je studenten voldoende bij? Sta je zelf open voor vernieuwing?

Per hoofddimensie kan je de competenties vinden die eraan gelinkt zijn. Zo krijg je een duidelijk overzicht van wat je al goed beheerst en wat nog niet.

Bron: Versnellingsplan.nl

Kennisbank

Daarnaast kan je in de kennisbank extra informatie vinden over digitalisering in het onderwijs. Je kan bijvoorbeeld goede voorbeelden bekijken om inspiratie op te doen, maar ook een werkpakket vinden om AI in het hoger onderwijs te integreren.

Wil je nog meer weten over hoe onze noorderburen de digitale versnelling in het hoger onderwijs aanpakken? Neem dan gerust een kijkje op deze website.