Haal meer uit je LMS

- Jeroen Langendam

Het begin van het schooljaar is altijd een hectische tijd. Hoewel je mentaal misschien nog half in de vakantie-modus staat, moet je aan de slag met nieuwe lesplannen en nieuwe groepen. Gebruik je Learning Management System (LMS) om efficiënter te werken. We geven vier tips.

Het fenomeen Learning Management System (LMS) is niet nieuw. Maar toch bleven we lange tijd vasthouden aan oude werkwijzen, waardoor niet elke functionaliteit van de LMS werd toegepast. Toen de wereldwijde pandemie toesloeg hadden we eigenlijk geen keuze. We moesten wel aan de slag met het LMS. Nu, ruim anderhalf jaar later, zijn we een stuk handiger geworden. Maar het kan beter. Met de volgende vier tips pluk je de vruchten van het LMS.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk steek je al veel tijd in je lesvoorbereiding. Wellicht zit je niet te wachten op nog meer voorbereidingswerk. Toch is het aan te raden nu even wat extra tijd te investeren om je LMS modules op te zetten. Zet alvast alle educatieve content klaar en je hoeft gaande het jaar alleen nog maar op die knop te drukken om het live te zetten.

De tijd die je nu besteedt aan het inrichten van je module win je later ruimschoots terug. Vooral tijdens de piekperiodes zul je jezelf dankbaar zijn.

Tip 2: Je LMS module is slechts zo goed als de content

Elk vak heeft (als het goed is) zijn eigen module in het LMS. Deze module wordt automatisch gegenereerd door je LMS. Maak echter niet de fout te denken dat je hiermee een echte module voor je vak hebt. De module is een container, het is aan de leerkracht om deze te vullen.

Tip 3. Gebruik je LMS om tijd te besparen bij de beoordeling

We zijn veel tijd kwijt met het uitdelen van cijfers. We lezen het proefwerk of de toets, beoordelen elke vraag, tellen punten op en moeten het vervolgens invoeren in de cijferadministratie. Met een goed opgezette LMS kun je de beoordeling grotendeels online doen, soms zelfs geheel geautomatiseerd.

Tip 4: Help elkaar

Hoe nuttig de technologie ook, onderwijs blijft mensenwerk. We zijn dan wel ruim anderhalf jaar massaal online gegaan, het klassieke onderwijs bestaat al een stuk langer. We zijn allemaal op zoek naar de juiste manier om het moderne onderwijs vorm te geven. Blijf niet achter die PC op je thuiswerkplek zitten, maar zoek elkaar op. Kijk hoe je collega’s hun LMS inzetten. We laten onze leerlingen zoveel mogelijk van elkaar leren, laten we dus ook zelf leren van elkaar.