Enorme stijging aantal cyberaanvallen op leeromgevingen

- Jeroen Langendam

Steeds meer DDoS cyberaanvallen op leeromgevingen

Het aantal cyberaanvallen op leeromgevingen is sinds het voorjaar van 2020 sterk gestegen, meldt cybersecurity specialist Kasparsky.

Daar waar computersystemen zijn, daar zijn cybercriminelen. E-mailfraude, ransomware aanvallen en DDoS-aanvallen liggen op de loer. Cybersecurity is essentieel voor elke organisatie die afhankelijk is van haar IT-infrastructuur.

Kaspersky heeft recent een overzicht  gepubliceerd over het aantal cyberaanvallen in het onderwijs. De cijfers zijn opvallend. Vooral het aantal DDoS-aanvallen op elektronische leeromgevingen is met 350% enorm toegenomen.

Een voor de hand liggende verklaring is dat de grote toename van aantal cyberaanvallen op leeromgevingen samenhangt met de transitie naar online onderwijs. Kaspersky wijst hier in haar rapportage ook op.

Verklaring stijging cyberaanvallen op leeromgevingen onvolledig

Hoewel deze verklaring plausibel klinkt, doen IT-professionals er goed aan om deze uitleg kritisch te benaderen. Want de grootste stijging was zichtbaar in januari 2020. In die maand was de stijging ten opzichte van een jaar eerder het hoogst: 550%. Ook het cijfer van februari, 500% was explosief te noemen. Het vreemde is echter dat het onderwijs in die maanden nog op de traditionele manier werd gegeven.

In de maanden van de lockdown waren ook grote stijgingen zichtbaar, maar deze waren nog altijd lager dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

Bron: Kaspersky.com

Meer aandacht cybersecurity nodig

De overstap naar online leren was enorm. Het past echter in een trend die al jaren gaande was. Covid-19 heeft een aantal processen in een stroomversnelling gebracht, het is onwaarschijnlijk dat deze verandering weer helemaal teruggedraaid gaan worden. Daarom waarschuwt Kaspersky onderwijsinstellingen dat DDoS-aanvallen en andere cyberaanvallen op leeromgevingen een blijvend probleem blijven. Scholen doen er goed aan cybersecurity extra serieus te nemen.

Lees het hele rapport van Kaspersky hier (downloadt een PDF).