Cyberverzekeringen: ook voor het onderwijs?

- Ilene Langen

Scholen beginnen zich steeds meer af te vragen of cyberverzekeringen nuttig zijn in het onderwijs. Met het toenemende aantal cyberaanvallen, lijkt dat op het eerste zicht geen slecht idee.

In oktober gingen we voor ITdaily nog in gesprek met Baloise over cyberverzekeringen voor bedrjiven. Op dat moment was er helaas niet veel informatie beschikbaar voor het onderwijs. Scholen in de Verenigde Staten stellen zich die vraag ondertussen wel, gezien cyberaanvallen tegenwoordig onvermijdelijk zijn.

Veiligheid en voorwaarden

Terwijl er geld bespaard wordt op security, voegen scholen steeds meer data toe aan hun netwerk. Dat creëert mogelijkheden voor criminelen, die maar al te graag op zoek gaan naar gevoelige informatie.   

Een cyberverzekering biedt de nodige bescherming wanneer preventieve maatregelen hebben gefaald. Dat betekent dus dat je als school wel eerst alles zo goed mogelijk moet dichttimmeren (en er het budget voor moet hebben). Bovendien hangen de voorwaarden van een cyberverzekering af van de gekozen maatschappij.

De juiste bescherming

Voor je als school voor een cyberverzekering kiest, kan je je afvragen of je reeds voldoende inzet op de juiste bescherming. Denk bijvoorbeeld aan firewalls, data-encryptie, tweestapsverificatie, back-up-plannen en het scannen naar kwetsbaarheden. Probeer ook altijd een herstelplan achter de hand te houden, voor als er werkelijk iets gebeurt.  

Is er toch nood aan extra bescherming? Dan kan je overwegen om voor een cyberverzekering te kiezen of om de nodige expertise op het vlak van preventie in te schakelen. Indien je wel mee bent met alle ins en out op het vlak van cybersecurity, dan kan je – waarschijnlijk – op beide oren slapen.

lees ook

‘Er is meer e-mailfraude dan ransomware’