Laptoptrends in het onderwijs: in gesprek met Acer

- Ilene Langen

Welke laptops doen het goed in scholen? En welke specificaties zijn belangrijk in het lager en secundair onderwijs? Acer laat als belangrijke speler binnen de educatiemarkt zijn licht schijnen op de actuele trends.

Wat zijn vandaag de dag de verschillende laptopvereisten in het onderwijs? Focussen scholen vooral op aanraakschermen, voordelige prijzen of stevige toestellen? Acer is één van de belangrijkste spelers in het onderwijssegment bij ons en heeft zo een uitstekend zicht op de huidige vraag.

Aanraakschermen en een stylus

Op dit moment hechten scholen veel belang aan aanraakschermen. “Bijna acht op de tien scholen koopt laptops met een aanraakscherm aan”, zegt Philippe Buysse, Channel Account Manager Belux bij Acer. De toestellen voor het lager onderwijs bevatten dan ook allemaal een touchscreen.

Een 11,6 inch-scherm wordt hierbij het meest gevraagd. Bij Acer gaat het dan om de TravelMate B3 en Spin B3. Deze worden veruit het meest verkocht. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor de TravelMate P2 met een 14 of 15 inch-scherm.


Lees ook: Acer TravelMate P2 review: ideale instapcompagnon – Schoolit


In het basisonderwijs is het gebruiken van een stylus bovendien een populair gegeven. Toch kan je zo’n pen makkelijk verliezen. Acer moet namelijk vaker losse pennen leveren die onderweg zijn kwijtgeraakt. Hoewel Acer build-to-orderlaptops voorziet, kan je in enkele laptops nog geen ingebouwde pennendoos vinden. De Spin-toestellen worden standaard met pen geleverd, bij de andere laptops is dit optioneel.

Bron: Acer

Wat is nog belangrijk voor scholen?

Stevigheid zonder bacteriën

In het lager onderwijs is vooral de stevigheid van het product belangrijk. De meeste laptops hebben dan ook een ‘ruggedized’ design of een stevige behuizing én stevig Corning Glass. Kinderen die wat minder voorzichtig omgaan met hun toestellen, hebben dus niets te vrezen. Acer geeft aan dat ongeveer 95 procent van de toestellen die ze verkopen deze optie heeft.

Antibacteriële schermen worden eerder optioneel gekozen. De toetsenborden van de toestellen zijn standaard behandeld met een antibacteriële oplossing: handig in het COVID-tijdperk.


Lees ook: Acer komt met “military grade” laptops voor onderwijs – Schoolit


Batterijduur

Daarnaast is een lange batterijduur één van de vereisten, zowel voor het lager als voor het secundair onderwijs. De meeste laptops houden het tussen de 12 en 15 uur uit, wat belangrijk is om een volledige schooldag te kunnen overbruggen. Leerlingen hoeven op die manier geen laadkabel in hun boekentas te proppen, wat bijdraagt aan hun mobiliteit.

Mobiliteit en gewicht

In het secundair onderwijs wordt vaker de TravelMate (Spin) P4 aangekocht. Een duurder toestel dat beter beantwoordt aan de steeds specifiekere eisen van scholen volgens Buysse. Deze laptop bevat naast zijn stevige frame ook een LTE-modem, waardoor leerlingen altijd mobiel kunnen werken waar ze ook zijn.

Om die mobiliteit voldoende te kunnen garanderen, is het gewicht van de toestellen eveneens belangrijk. Voor deze laptops schommelt dat tussen 1,5 en 2 kilogram, wat we niet heel zwaar kunnen noemen.

“Iedere school verlangt naar verschillende specificaties, maar met onze toestellen kunnen we aan 75 tot 80 procent van de vragen voldoen”, zegt Buysse. Hij voegt er nog aan toe dat ICT-coördinatoren recentelijk meer vragen naar ‘zero touch deployment’: het configureren van verschillende toestellen met een simpele druk op de knop. Ook hier probeert Acer in te voorzien.

De prijs

Prijs blijft voor scholen nog altijd één van de belangrijkste factoren bij het aankopen van een laptop. Helaas blijken de prijzen op dit moment moeilijk te voorspellen volgens Buysse, gezien het aanhoudende onderdelentekort bij fabrikanten.

Toch is het transport ook bepalend voor de huidige meerprijs op verschillende toestellen. Laptops aanvoeren via de trein blijft op dit moment het goedkoopste. Voor luchtvervoer betaal je al snel 15 procent extra.

Scholen die op dit moment toestellen bestellen die niet op stock zijn, zullen echter nog even geduld moeten uitoefenen vooraleer de laptops weer geleverd kunnen worden.

De toekomst

In de toekomst wil Acer nog meer inzetten op mobiliteit en connectiviteit. Leerlingen moeten namelijk alles met hun laptop kunnen doen, of ze nu op school of in de trein zitten. Het gewicht van de toestellen is daarom erg belangrijk. Daarnaast is duurzaamheid ook van belang voor scholen. Acer stelt zichzelf om die reden als doel tegen 2035 energieneutraal te zijn, en zijn producten en verpakkingen onder de loep te nemen.

Dat scholen niet willen inboeten op de stevigheid en de batterijduur van de toestellen, spreekt voor zich. Met de Digisprong in het achterhoofd is het namelijk van groot belang dat leerlingen een degelijke laptop in handen krijgen.

Ben je dus nog op zoek naar een toptoestel voor je leerlingen? Hou dan zeker deze trends in het achterhoofd.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Acer. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.